Kala, äyriäiset ja mäti.
› Foorumit › Jouluruokaa ja reseptejä › Kala, äyriäiset ja mäti.
- Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 1 viikko, 2 päivää sitten Punatonttu toimesta.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
25.8.2021, 20:22 #3517PunatonttuAvainmestari
Auki.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
25.8.2021, 20:41 #3523PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaSorsapuiston silakat
Jos ei ole tuttu niin suosittelen kokeilemaan. Itse tein viime jouluksi. Syksyllä tehtiin ensin koevedos ja pääsi jatkoon samantien.
Alla linkit joista otin oppia. Ja tuttuun tyyliin tein omaan tapaan ja pieniä muutoksia.
Valkopippurit rouhin joukkoon morttelissa. Ja nahka irtoaa paremmin ennen liotusta (tää mun huomio kokeilleena). Avittaa sormin sieltä pääpuolen palasta molemmin puolin alkua niin lähtee sit helpomminn irti.
Oma tekemä sinappi, todella runsaasti tuoretta tilliä, en tykkää valkoviinietikasta niin sen korvasin ihan tavallisella väkiviinaetikalla.
Hankalin vaihe on antaa sen maustua Niitä maistiaisia, kun on kärkkymässä liian hätäseen.
https://kalevankeittio.blogspot.com/2020/07/sorsapuiston-silakat.html
https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001006774.html
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
26.8.2021, 23:37 #3576PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaKalat ja ne muut. Slurps. Niin herkkuja. Meillä on tuo kalapuoli muokkautunut vuosien saatossa ja sitä se tekee edelleen. Jokunen vakijuttu on ja sit niitä uusia.
Graavilohi= Tätä menee. On vakio meidän joulupöydässä. Laitan kalan graavautumaan ja sit siivutus. Ja valtaosa pakkaseen sopivissa annoksissa. Ja aina voi sit ottaa kohtuullisen freesiä. Meillä kokeiltiin jääkellarin lohta, kun sitä monessa suunnassa kehuttiin. Meillä se ei ottanut paikkaa. Petyttiin.
Skagenrörä= Ja tähän settiin mätiä mukaan. Tästä mä oon koostanut oman version. Majoneesittoman.
Savulohi= Mies savustaa meillä lohet. Tästä on sit syöty sellaisenaan ja osaa on käytetty muissa joulun kaloissa toisinaan. Tämä pääsee nyt ehkä tauolle. Jouluna on paljon lohipitoista ja sitä on muutenkin meillä paljon arkena. Varsinkin, kun savustetaan usein.
Lohimousse= Ollut vakiona usemman vuoden. Herkkua.
Sorsapuiston silakat=Tämän löysin viime syksynä ja sitähän tehtiin koe-erä ennakkoon ja voi et oli hyvää. Jatkoon. Tätä todellakin tuleen taas. Tämä oli kiva löytö, koska meillä taisi oli likimain 10 vuotta sinappisilakat ja parit muut silakat poissa meidän joulupöydästä. Kyllä tekis mieli tehdä jo nyt heti.
Tonnikalatahna= Loistava vaihtoehto, joka maistuu monelle. Nopea tehdä ja tonnikalaa on kotona lähes aina purkissa. Lastenkin makuun. Kisailee paiaksta kalapullien kanssa.
Kalapullat= Keitettyinä ja jostain vaaleasta kalasta. Kevyempi versio (unohdetaan kermat). Taitaa upota aremmille kalansyöjille. Meillä on tästä testierä ja saattaa hyvinkin tulla korvaamaan jonkun.
Kampasimpukat= Paistettuina ei olisi lainkaan huono vaihtoehto. Mut nää on niitä hetkiä, kun ollaan kaksin. Tai ottaa ja paistaa, kun alkaa muut kalapuolesta olla lopussa. Tuoreena paistettu on parasta, mutta hätävarana menee pakasteesta otettu.
Silliä ja lipeäkalaa meillä ei ole. Ei maistu. Putkki silliä menee kerran kesässä uusiena perunoiden kanssa ja taas muistaa miksi ei ole omaan makuun. Lipeäkala nyt on…. Ei pysty ei.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
29.8.2021, 20:31 #3654PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaMätimousse on aika kiva joulupöytään. Meillä on tätä ollut. Mätinä olen käyttän siian- tai muikunmätiä. Pidän noiden mätiä koostumuksesta enemmän.
https://yhteishyva.fi/reseptit/matimousse/recipe-1475
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
12.7.2022, 22:55 #5308PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaTänään olen kaiken touhun ohessa miettinyt joulun kalakattausta. Pohtinut joulun menuta, vaikkei siinä isommin koskaan muutoksia ole. Mut aina jotain uutta pitää yrittää laittaa.
– graavattu lohi on ihan pakko olla
– sorsapuiston silakat ja nämä päihittää perus sinappisilakat heittämällä
– keitetyt kuhapullat oikein loistava
– mätiä pitää olla, ja sekin sit siian ja muikun.
– skagenröra ja tämä herkku menee yleensä mädin kanssa
– lohimousse aivan ihanaa, ja tätä voisi varioida uusiksi
– Jotain uutta. Olen kaivannut limesilakakoita ja sen kaveriksi voisi puuhailla jotain chilisilakkaa tai miksei valkosipuli.
– Savustettua lohta tai jotain muuta kalaa, mutta savustettuna. Meillä on savustin, joka helpottaa tätä kaikkea.
Tämmöistä olen saanut aikaiseksi. Lisänä tietenkin keiteyt varhaisperunat ja rosollia kastikkeineen. Arvatkaa onko nyt nälkä?
- Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 3 kuukautta sitten Punatonttu.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
23.7.2022, 20:16 #5319PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaTässä, kun on taas ollut aikaa vaan olla ja keskittyä tutkimaan joulua ja erityisesti jouluruokia 🙂 Jännä miten löytää kaikkea muuta hyvää reseptiä mitä kokeilla. Ei siinä mitään. Kiva saada uusia ideoita ihan arkiruokailuun.
Tykkään tästä kiireettömästä etsiskelystä. Etu on myös siinä, että jää aika kokeilla uutta reseptiä.Tietää jääkö sitten listalle, ja sekin et mitä pitää kenties muuttaa reseptissä.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
17.8.2022, 15:49 #5396PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaSiika
Se jotain uutta. Tuosta onkin jotain uutta laitettavaa. Joskus meillä oli graavisiika testissä, mutta ei ihan sellaisenaan ollut meidän makuun. Myös savustettuna ollut (kaupan), mutta muistikuva et oli kovin kuivahko.
Ajatus et se siika toisi monipuolisuutta kalavalikoimaan.
Joulun 2021 kaloista muutama sananen.
Tonnikalatahnaa ei sitten tehty jouluksi. Kuhapullat kylläkin ja ne olivat hyviä. Kampasimpukoita oli myös aattoaterialla.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
25.9.2023, 22:26 #6086PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaSiika jälleen aiheena.
Tässä taannoin pääsin syömään siikatahnaa. Oli aivan älyttömän hyvää. Yritin hieman saada selville sisältöä. Se oli ihanan raikkaan ja kepeän makuinen. Ei millään tavoin raskas ja tunkkaisen makuinen. Tässä voisi syksyn aikana vähän testailla mitä saa aikaan. Muistaa vaan aina kirjoittaa ylös määrät.
Onglma on ehkä se, että kalaa kypsentäessä pitää tietenkin maistella, ja voi olla et käy niin et kala onkin just kohta loppu. Ehtimättä testata mitään.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
30.10.2024, 02:01 #6916PunatonttuAvainmestariAiheen aloittajaKala kuuluu jouluun
En ole tätä puolta vielä availlut tämän vuoden aikana. Toisaalta nyt ne ideat taas lähti kehittymään. Eri kaloista on niin moneksi.
Lohi
– tämä taipuu niin moneen. Kirjolohen tavoin. Loimutettuna, savustettuna, graavattuna, uunissa, paistettuna ja kylmäsavustettua.
– yllämainituista saa vielä taioittua monenlaista herkkua. Lohimousset, hyytelöt, täytetty lohirulla, terriini, jne.
Kirjolohi
– aivan kuten yllä
Silakka
– niin monenlaista on tästäkin tarjolla. Sorsapuiston silakat, valkosipuli, lasimestarin, paistetut silakkapihvit etikkaliemessä, rullat tomaattikastikeessa kuumana tai kylmänä, glögikastikkeessa, currylla jne.
Siika
– graavina, moussena, savustettuna, ceviche,
Hauki
– keitettynä ja nyt on tästäkin ollut näkyvillä paljon kylmäsavustettuna
Kuha
– terriini
Ravut ja muut
-skagenröra ja rapucoctail ne tutuimmat
Sillit
-jotain röraa tästä on valmistettu ja luonnollisesti eri kastikkeissa. Näppärä ostaa valmiin purkin kaupasta, ja isa valmistaa herkkuja fileistä
Mädit
– nämä nyt menee blineissä, dippinä, vaahtoa, mätimousse. Kylmän ja lämpimän kastikkeen saa myös. Toimii loistavasti skagenröran kaverina.
Täydennetään myöhemmin.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.