Jouluruokaa ja reseptejä
- Tämä foorumi sisältää 15 aiheet, 202 vastaukset ja on viimeksi päivitetty 3 päivää, 14 tuntia sitten käyttäjän Punatonttu toimesta.
-
- Aihe
- Ääniä
- Viimeisin julkasu
-
-
Joululehdet 2024 Joululehtien aika on taas käsillä. Olemme keränneet koosteen ilmestyvistä joululehdistä ja jouluteeman numeroista. Kaikkia emme ole ottaneet tähän tulevaan listaukseen. Julkaisut tulevat julkaisupäivänä tai muutamaa päivää ennen. Jokaiselle lehdelle tulee oma julkaisu tähän ketjuun. Mahdollista, että niputamme samaan julkaisuun samana päivänä ilmestyvät numerot. 1 2 3
- 1
- 4 päivää, 12 tuntia sitten
-
Jouluruoan yleinen keskustelu Tässä olen koostanut juhliin erilaisia ruokaehdotuksia. Mitä laittaa tarjolle yms. Siinä koostessa tuli kivoja ideoita vastaan. Pian huomaan et hei nyt löytyi kivoja ideoita ja nää sopii joulupöytään. Mätikastike oli yksi mikä nousi heti loistavana. Samoin oli mätikatkarapuhyydyke. Nämä on niitä parhaimpia ideoita, kun ne tulee ihan muuhun, tai kun haet muuhun kuin jouluun. Silloin ideat pyörii ihan toisella tavalla ja ei ole niin "sokea". Näistä tulee hyvä fiilis. 1 2 … 4 5
- 8
- 3 päivää, 14 tuntia sitten
-
Pidätkö kirjaa joulun ruokakuluista? Kirjaatko tai seuraatko omaa kulutustasi? Paljonko rahaa menee kaikkiaan koko joulun syömisiin ja juomisiin. Sitä saattaa äkkiä unohtaa niitä pikkukuluja. Itse seurailen jollain tasolla, mutta en kirjaa. Olen tietoinen kuitenkin suunnilleen minkä verran menee. Tammikuussa laskin jollain mutulla joulun 2022 menoja ruokaan ja juomiin. Osasta oli kuitit ja muu tieto saatavilla. Mut osan kohdalla pyöristin aina pikkasen ylöspäin. Tuli tasoitettua siinä jos jotain unohtui. Rahasta puhuminen on aina pienoinen haaste. Siksi en yleensä summia mainitse. Toisinaan saattaa joku ympäripyöreä vastaus tulla. Toisinaan joku yksittäinen ostossumma, mikä ei kuitenkaan kerro yhtään mitään. - Alko vie oman osansa ja tää riippuu aina niin vuodesta mitä ja paljonko otetaan. Mut tämäkin on joulun juomapuolta, joka on kuluerä. - jotain lihoja tai kinkkuja haettu erikoisliikkeestä. Näitä on meillä parikin. - Kaloja kenties joutuu hakemaan mualtakin, kuin siitä omasta tutusta ruokakaupasta. - tuliko ehkä tilattua tai haettua jotain erikoista verkkokaupasta tai muusta vastaavasta. - teit jotain jo syksyllä ja siihenkin meni jokun euro. - tuli tehtyä likööriä lahjaksi ja omiin tarpeisiin niin nekin jo loppukesästä. - ei pidä unohtaa niitä yhtä tai useaa käyntiä ihan siinä oman alueen tutussa/tutuissa kaupoissa. - oliko ehkä joku viihe hetken kermapurkki ja muu pikkusälä mitä pitikin hakea vielä aattona. - Kävit ehkä jollain tilalla hakemassa jotain spessua. -se pieni erikoiskauppa mistä saa juustoja muuta herkkua. 10 sinne, 20 tänne.... Tiedät miten se menee. Pitäisikö ihan tsempata ja ottaa käyttöön jouluvihko, jonka pitää käsilaukussa :) Se, kun nyt on aina siellä missä minäkin. Sinne sit aina merkitä jouluruokaan + juomaan liittyvät ostot. Merkinnät pitäisi tehdä abauttia heti. Toki muitakin tapoja olisi. Pitää vain valita se itselle mieluisin ja helpoin. 1 2
- 1
- 5 päivää, 1 tunti sitten
-
Kala, äyriäiset ja mäti. Auki.
- 1
- 1 kuukausi, 1 viikko sitten
-
Kinkkutarjonnan laajuus Ei voi sanoa ettei olisi mistä valita joulukinkkua. Kyllä on niin paljon erilaista valikoimaa tälläkin saralla. Kotimainen vai muualta tullut? Iso, pieni, luuton, luulla, potkalla jne. Tuore vai pakastettu? Luomua kenties? Onko "merkillä" väliä? Atria, Snellman, HK, Pirkka, Kotimaista, Wotkins, Reinin Liha , Kivikylän ja lukuisat muut. Tässä tulee muistaa sekin, että nuo kauppojen omat merkit on kyllä sitten tuttuja ison ja talon kinkkuja. Jos muistan oikein niin Pirkan kinkun takana on HK. Onko suolamäärällä väliä vai sillä minkälaista suolaa on käytetty? Näilläkin on merkitystä päätöstä tehdessä. Hinta! Niin silläkin on iso merkitys valintaan. Mitä useampaan vastaa kyllä niin samassa tahdissa se hintakin nousee. Kuten yleensäkin niin se kilohinta on hyvä lähtömittari mistä lähteä vertaamaan tuotetta. Ei yksittäisen tuotteen hinta, kun paino ratkaisee hintalapun tulosta. Valikoimaa riittää ja on todellakin mistä valita. Lisätään tähän päälle vielä se että voit tehdä ennakkotilauksen ja joku muu päättää koon ja mallinkin. Tässä ei pääse itse tunnustelemaan ja valikoimaan sitä juuri itselle sopivaa, parasta ja täydellistä yksilöä. Tätä nimittäin harrastin itse aikoinani. Oi sitä hetkeä, kun huomasit kauppojen pakastaltaisin tulleen kinkkukuorman. Hansikkaat käteen ja etsit sitä omaan uuniin sopivaa. Piti olla kookas, mutta ei kauhean korkea. Pitkä, mutta ei liian pitkä, jotta mahtuu uuniin. Ja näitä piti olla ainakin 2 kappaletta. Tilanne on muuttunut. Nyt on pienempi sopiva. Toki niitäkin se pari. Voi paistaa sopivassa tahdissa, ja eivät valtaa koko jääkaappia. Jäljelle jäävän lihan määrä on kutakuinkin sama. Hinnoissa toki eroa, mutta en maksa luusta. Silti pitää muistaa, että nämä ovat niitä makuasioita. Unohtamatta, että myös hinta on monelle tärkeä kriteeri. Tiedän usean joka haluaisi useassa syystä valita luomukinkun, mutta eivät pysty. Syynä se hintalappu. Heillä ei ole siihen yksinkertaisesti varaa. Joku jättää koko kinkun ottamatta tästä syystä, ja jokunen valitsee sitten toisen vaihtoehdon. Tämähän on hankala yhtälö. Lompakko ei ole samaa mieltä halujen kanssa. Mutta tarjontaa meille siis on runsaasti. Hintahaitari on laaja mitä katsonut. Tarjouksien 3-5€ per kilo sinne luomun liki 30€ kilo.
- 2
- 1 kuukausi, 1 viikko sitten
-
Joululeivät ja sämpylät Leipä- ja sämpyläohjeet ovat tervetullut lisä tänne. Ne jouluun sopivat. Saaristolaisleivät ja joululimput lienee ne tutuimmat joululeivät. Tarjolla taitaa olla paljon muutakin. Tunnustan heti, että tämä on itselle vieras aihealue. Joululimppua meillä on joskus ollut. Kaupasta ostettua, että itse tehtynä. Se ei meillä koskaan muutamista yrityksistä ottanut paikkaansa. Saaristolaisleivän tyylistä leipää meillä on. Sitä tehdäänkin joka joulu. En edes muista milloin tuota oli ja tehtiin ensimmäisen kerran, mutta paikkansa otti. Ohjeesta tulee 3 leipää, ja kyllä se yksi meinaa mennä siinä ihan taas makustellessa herkkua. Onhan edellisestä leivästä se vuosi. Tätä leipää on meillä pidetty sellaisena jouluspeciaalina. Eihän mikään estäisi leipomista tätä muulloinkin. Maistuupa paremmalta, kun on harvemmin saatavilla 😊 Paahtoleipää on aina ollut. Se on ollut varma ja turvallinen. Maistuu nuorille helpommin ja itsekin saattanut siivun hakea jos tarve perusleivälle. Kai sitä voisi kokeilla leipoa jotain vaaleaa leipää. Paahtoleivän tyylistä, joku sämpylä tai patonki ehkä. Jouluna on ainakin meillä runsaasti kaikkea muuta, joten leipä jäänyt ehkä jo sen takia vähän unholaan. Tosin näistä voisi nauttia juuri tässä ennen joulun pääaterioita. Leivon paljon mutta lähinnä makeita eli kakkuja. Tässä olisi itselle hyvä tilaisuus kokeilla leipämaailman leipomuksia. Leipomisiin 😊
- 1
- 1 kuukausi, 2 viikkoa sitten
-
Jouluruokien kalenteri Jouluruokien teon ja oston voi jaksottaa. Tämä säästää omaa jaksamista ja myös tasapainottaa kuluja, kun jakautuu usealle kuukaudelle. Pakastaessa ei nekään säily ikuisesti. Kannattaa laittaa tarralappu tai muu merkintä mitä sisältää ja milloin tehty. En tässä ota kantaa kylmäketjuun yms. Tammikuu Tässä on hyvä aika tyhjentää sitä pakastimen satoa. Helmikuu Jos joulukuussa pakastit jotain graavilohta yms niin olisi hyvä hetki syödä ne pois. Viimeistään nyt! Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Tässä olisi jo hyvä hetki aloittaa niisen pakastettujen varhaisperunoiden laittoa pakastimeen. Huomaa, että ne pitää esikiehauttaa. Heinäkuu Hyvin ehtii vielä niitä uusia perunoita sinne pakastimeen. Suomen kesä on mitä on niin tässä vaiheessa voidaan ja varautua niihin sieniin jos jouluna tarvii. Oliko yrteille tarve niin nekin muistilistalle. Elokuu Perunoita voi vielä tässäkin vaiheessa pakastella. Edelleen ne sienet. Syyskuu Tässä on jo mahdollisuus tehdä niitä joululaatikoita. Varsinkin lanttu, joka on erittäin mehukas, eikä kuiva ja tikkumainen. Lokakuu Tämän kuun aikana on viimeistään aika tehdä ne laatikot. Raakana, paistolla, esipaistolla. Pakasta. Hanki herneet ja muut säilykkeet. Kauppalistojen kirjoittelua Marraskuu Kakkuja voi sinne pakastimeen jo puuhailla. Onhan vielä nämä kakut, jotka vaativat aikaa, että ovat sitten parhaimmillaan jouluna. Täytekakun pohjan voi leipoa valmiiksi ja pakastaa. Osan voi jopa pakastaa täytettyinä. Leipiäkin leivotaan jo ja pakastetaan. Lihapullat voi tehdä. Pakasta. Nyt on hyvä hetki ostaa pakasterapuja sinne omaan pakkaseen. Samoin mätiä jos ostat niitä pakastepurkkeja. Pakastekinkun hankinta. Vakuumissa olevien lihapalojen myyntiaika on aika pitkä, joten tätäkin voi hyödyntää sopivassa hetkessä. Tarkista reseptit ja niihin tarvittavat aineet. Joulukuu Tämähän on se kiireisin ja "kallein" kuukausi. Toki tässäkin suurin tekopaine osuu sinne viimeiselle viikolle. Pipareita tulee varmaan tehtyä useassa erässä. Näitähän voi tehdä jo aiemmin, mutta eri asia säilyykö vai tuleeko syötyä. Tämä onkin se kiiireisin kuukausi. Rosolli ja muu salaatti, tuorekalojen osto ja laitto. Graavaan ison annoksen lohta, annan suolautua ja vasta sitten siivutan ja valtaosan pakastan annosrasiossa. Muista merkitä. Sillit ja silakat yms Juustot ja keksit Hedelmät ja marjat + vihannekset jälkiruoka Tässä jotain pientä. Täydennetään tarpeen mukaan.
- 1
- 2 kuukautta, 1 viikko sitten
-
Joulumenu Mikä sen kivempaa, kuin suunnitella joulumenuta :) Toki isommin ei palaset meidän listalla liiku. Jotenkin on aina helppoa löytää uutta sinne jälkiruoka ja kaikkeen leivontaan liittyvään osastoon. Nytkin kerättynä usea kakku ja muu makea vaihtoehtona. Enempi kohta ongelmana minkä valitsee. Tässä on jo jonkun vuoden pitänyt jättää yksi laatikoista pois. Ei siis ole ollut välttämätön pakko, koska edelleen kaikki neljä visusti mukana. Jospa sitä nyt voisi sen porkkanalaatikon jättää. Se on melkein ainoa vaihtoehto. Voi pitää välivuoden siitä :) Voisi todellakin. Katsotaan sit myöhemmin miten käy. Kalapuolelle jotain uutta. Ajatuksissa käynyt joku sillikaviaarin tyyppinen. Vaihtoehtoisesti kalaterriini. Viime jouluksi tehdyt keitetyt kuhapullat oli hitti ja ne tulee uudestaan. Graavilohi on ja pysyy. Sorsapuiston silakat pysyy. Lohimousse tuntuu tällä hetkellä siltä et voisi laittaa tauolle. Skagenröra mädillä jää. Kinkkua ja kalkkunaa pitää olla. On puhuttu et paluun tekisi naudan sisäfilee. Toisaalta porokin käy. Uudet perunat, rosolli ja herneet on ja pysyy. Lihapullia tulee yleensä tehtyä, kun ei aina tiedä keitä meillä on. Se on hyvä tarjottava ja maistuu kaikille jos tarpeen. Tästä on hyvä jatkaa ja kerätä vielä niitä ideoita.
- 2
- 2 kuukautta, 3 viikkoa sitten
-
Kinkut, kalkkunat ja muu liha Auki. 1 2
- 7
- 3 kuukautta, 3 viikkoa sitten
-
Ruokaohjeet ja kattaukset Jaa täällä omat joulunajan ruoka-ohjeesi ja inspiroidu hyvistä ja herkullisista ideoista! Olethan varmistanut, että julkaisemillasi kuvilla on julkaisulupa. Älä siis ota kuvia netistä ilman lupaa!
- 2
- 4 kuukautta sitten
-
Salaatit Auki.
- 1
- 6 kuukautta, 1 viikko sitten
-
Joulujuomat ja vinkit Mitkä on ne sun juomat? Meillä juodaan viinejä jouluaterioilla. Punkkua, valkkaria, kuoharia ja kotikaljaakin. Toki tarjolla muutakin. Mehua, vettä, maitoa, limua ja vissyä jos tarvii. Kotikaljaa en enää tee itse. Ostan valmiina. Tuoppi oikein loistava myös vallmiina. Punaviini: Amaronen viinit on kestosuokki. Ja joukossa sit joku uutuus tai meille entuudestaan tuntematon. Valkoviini: Kumppanilla omat suosikit ja sit taas sama mitä punkuissa eli testataan mitä uutta löytyy. Joskus mun ehdoton suosikki oli Beringer. Kuohuviini: Asti melkein mikä vaan, kunhan on makea. Helppo juoda. Alkoholiton kupliva: Vierulan tilan mansikka ja vadelma. Raikas, kupliva, maistuu sille mitä on. Loistava. Portviini: Ferreira: En tiedä miksi. Kolahti vaan kerralla. Tästä soisin et olis se minipullo. Konjakki: Miehellä ne omat suosikit. Mun avec olisi Baileys tai Dooleys. Whiski/Brandy: Tätäkin saattaa olla yömyssynä miehellä jos konjakkia ei ole. Joinakin jouluna ollut munatotia tarjolla. Pienellä porukalla ei oiken jaksa nähdä vaivaa tehdä. Kommentoin minä, joka en edes tee sitä 😁. Se on miehen bravuuri. Ja viime joulun löytöni oli Baileys kaakaojauhe. Ihan ok, mutta odotin enemmän. Ehkä normaali kaako ja tilkka sitä ehtaa likööriä joukkoon. Tein muuten keväällä vadelmasimaa. Sitä voisi jouluksikin tehdä. Netin syövereistä tulu ohje vahingossa vastaan ja oli pakko kokeilla. Jatkoon. Tilkka siellä, tilkka täällä, mutta älä huolestu. Ei meillä pämpätä kännejä.
- 5
- 1 vuosi sitten
-
Laatikot ja muu kasvisruoka Auki. 1 2
- 6
- 1 vuosi sitten
-
Juustot lisukkeineen Auki.
- 6
- 1 vuosi, 2 kuukautta sitten
-
Maailmalta makuja joulupöytään Olen tässä käyttänyt aikaa vähän enemmän tutkaillessa mitä muualla tarjotaan mm jälkiruokana. Ollut varsin mielenkiintoista. Olen joskus aiemmin katsastanut, mutta ei näin "syvällisesti". Hyviä vaihtoehtoja, jotka helposti sopii suomipöydän sekaan. Joskus jopa katsonut videoita YouTuben kautta, mutta silloin lähinnä suolaista puolta. Ollut opettavaista ja mielenkiintoista. Ja ne kaikki ideat mitä sieltä saa. Uudet opit on se yksi suola mitä noista saa. Se, kun itse sellaisen ahaa,, noinkin tuon voi laittaa. Stollen/Christstollen voisi olla mielekäs kokeiltava. Saksan herkku tämä. Näitäkin, kun on niin helppo tuunaa sopiviksi oman perheen makuun sopiviksi. Pavlova löytyy paristakin ja on joulujälkkäri. Meille siis aivan tuttu. Portugalista riisivanukas. Kuumana tai kylmänä. Olen itse tehnyt vastaavaa ja tähän sai upotettua ne kondensoidut maidot. Valmistus poikkeaa suomalaisesta perus riisipuurosta. Slovakiasta kerroksellinen hunajakakku. Tästä tulee katselemalla mieleen suomessa joskus kai "hittinä" ollut rex-kakku. Tanskasta pannukakkupallot Æbleskiver. Tämä vaatii ihan oman pannunsa, jos haluaa palloja. Soveltaaen onnistuu pienessä lettupannussa esimerkiksi, mutta pallojahan nämä eivät sitten enää ole. Mut kaikkiaan varsin monipuolinen ja laaja kirjo löytyy tutkaillessa. Toki myös niitä samoja piirteitä löytyy tietyllä alueella ollessa. Mut tämä on varsin ihana ja makoista tutkimusmatka.
- 1
- 1 vuosi, 2 kuukautta sitten
-
Jälkiruoka ja makeiset Auki. 1 2
- 7
- 1 vuosi, 4 kuukautta sitten
- Sinun täytyy olla kirjautunut luodaksesi uusia aiheita.
-