Itselleni kinkku on ihan ehdoton. Mielelläni suosin myös kotimaista kinkkua, jos suomessa joulua vietämme. Jos pysymme täällä saksassa, niin silloin tilaan paikalliselta lihamestarilta kinkun. Hän käyttää mahdollisuuksien mukaan aina lähellä tuotettua lihaa. Tuo Luomun 30e kilohinta on kyllä suolainen, pakko myöntää. Tuolla hinnalla ostaisin itse kyllä jo esim villisikaa. Perinteinen kinkku kuitenkin vain on perinteinen. Mielestäni kinkun pitää olla sellainen vähintään 7kg ja potkalla. Pikkukinkut eivät usein jotenkaan maistu joulukinkulta, vaan enemmän sellaiselta voileipäkinkulta. Opin tältä luottolihamestariltani meidän kylällä, että tuo joulukinkku on itseasiassa kolmen eri paistin kokonaisuus, jos siis paisteina hän sen myisi erikseen. Hän selitti, että tämä yhdistelmä tuo sen oman makunsa, mutta erikseen leikattuna jää nämä tietyt maut uupumaan. Tässä tapauksessa koolla on siis väliä.