Vastaa aiheeseen: Mitähän taas ruoaksi?
› Foorumit › Maailman menoa › Mitähän taas ruoaksi? › Vastaa aiheeseen: Mitähän taas ruoaksi?

Mitä syödään?
Ikuinen ongelma, mutta helpon joulukauden jälkeen tämä ainakin täällä meillä korostuu. Meillä tietty kierto tapahtuu aina, ja ovat juuri ennen joulua edeltävä aika ja sitten tämä tammikuun loppu on ne kotiruoan kaaoksen kehittäjät.
Ennen joulua kalan käyttö ja syöminen vähenee selkeästi. Ei saa olla mitään sellaista mitä jouluna on kenties tarjolla. Tässä ei suurempia muutoksia, koska ne ruoat on niin täysin erilaisia. Samoin laatikkoruoat jää pois, koska kohta niistä saa nauttia viikon tai parikin. Possunlihaa ei myöskään välttämättä halua, koska se ihana kinkkukausi 🙂
Koska jouluksi on ennakoinut ja on helppoa ruokaa saatavilla, niin jälkikäteen iskee se “apua mitä mä nyt teen” muka paniikki-ilmiö. Tulee ehkä vaan se karu arki vastaan, että nyt joutuu miettimään mitä laittaa ruoaksi. Lisäbonuksena se että saa sitten oikeasti laittaa sitä ruokaa. Helppouteen ja melkein valmiina ajastukseen jollain tavalla tottuu ja turtuu. Tykkään laittaa ruokaa ja leipoa, mutta kyllä minuunkin iskee se en keksi mitä tänään. Idean puute on yleisin syy siihen mikä vie sen kokkausinnon.
Joulun jälkeen ei myöskään halua laatikkoruokia, eikä sitä possuakaan. Meillä on kyllä possunlihaa harvoin. Sitä on, mutta ei usein. Mittapuuna voi hyvinkin pitää miten suomalaiset yleensä ostaa. Kävin ihan tässä äskeittän katsomassa sovelluksesta viime vuoden kauppakuluja + miten erittelyosiot. Possu on vähillä. Kalaa meillä menee paljon. Kanaa, riistaa, lammasta ja kalkkunaa myös. Nautaa satunaisesti perusarkeen, mutta vieraita tai juhlia niin sitten ollaan paremman lihan ääressä.
Jauheliha ei ole meillä mikään perusruoka. Tiedän, että useassa perheessä se on ainakin kerran viikossa jollei kaksikin. Siinä missä makkarakin, jota ei meillä juuri ole. Jos meille tulee vieraita ja lapsia joukossa, niin silloin tulee tehtyä jauhelihasta jotain. Jauhelihakastike tai lihapullat/mureke on aika varma. Tästä on helppo jatkojalostaa suosikkiani paimen piirasta. Tykkään kyllä jauhelihasta, mutta kala on vienyt voiton. Osallaan halu vähentää lihansyöntiä, koska jouluna sitä tulee vedettyä kaksin käsin. Toisaalta taas kala nostattaa ruokakuluja aika rajusti. Mutta nämä on niitä omia valintoja. Pakastesei tai ne pakasteen kalapuikot ei ole meillä se ykkösvalinta.
Tammikuun ruokakulut on meillä minimissä, koska on joulun jatkeena lähdetty tyhjää myös toista pakastinta. Tämä on meillä aika perus. Samalla tulee tehtyä laajempi inventaario mitä on jäljellä ja mille pitää pian tehdä jotain. Ajatuksena on saada mahdollisimman pian toinen pakastin kokonaan tyhjäksi ja kytkettyä pois käytöstä. Puhdistus ja valmiina uuteen.
Aika-ajoin kerään meille ruokalistoja. Listaan siis vain erilaisia ruokia, joista sitten tehdä, kun iskee se isompi en keksi mitään moodi. Se on hyvänä pohjana. Siihen kirjaan yleensä noin 30 erilaista ruokaa. Siitä alkaa arki rullaamaan, kunnes taas jossain vaiheessa iskee se, että ei taaskaan keksi mitään. Ideat kulutettu moodi iski jälleen 🙂
Tammikuun ruokia
Mitä me ollaan tässä sitten syöty? Lohikeittoa ja kylläpä olikin hyvää pitkästä aikaa. Jauhelihakeittoa ja sekin oli hyvää. Hyvä jauheliha antaa makua ja sitä ei paljoa tarvitse olla. Palapaistia tuli tehtyä ja tämä oli ihan extempore ja idea tuli ihan kaupan lihatiskillä ja idea lähti lihapalan nähtyäni. Sienipastaa, koska sienet on hyviä ja teki mieli. Paneroitiin possunleikkeet ja duunattiin kaveriksi vähän perunaa kylkeen. Tortillat ja täytteessä runsaasi kasviksia ja kanaa. Nautittiin myös parissa erässä oikein täyttävää kasvissalaattia. Espanjalainen perunamunakas meni tuossa taannoin. kalavuokaa parina päivänä. Kuhasta ollaan tehty meille erilaisia ruokia.
Listalla odottaa
Pinaattikeitto, sienirisotto, poronkäristys, kasviswokki, pinaattiletut, Big Mac tortillat, kevätkääryleet, kahden kalan keitto, kalapata, palak paneer, riisipuuro, avokadopasta yms. Eli aika hyvä balanssi. On siellä listalla vielä paljon muutakin, mutta tuossa nyt joitain. Savustetaan kalaa itse, jota sitä on aika usein. Kalaa meillä syödään suunnilleen 3 päivänä viikossa. Ruokaa jos ja kun jää yli sillä tavalla ettei oikein riitä ateriaksi enää, niin se jatkojalostuu johonkin. Toisinaan jaetaan niin et jokainen saa jonkun ruoan loput. Joskus kaivetaan lopuille se jatke pakastimesta.
Tässähän tuli ihan nälkä tätä kaikkea kirjoittaessa. Onneksi kohta on ruoka ja pääsee täyttämään vatsaansa. Nälkä on ihana tekosyy.
Ihanaa tiistaita just sulle 🙂
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.