Kalaruokia jouluksi
- pk63
- Tonttuoppilas
- Viestit: 103
- Liittynyt: 25 Syys 2008, 10:49
- Paikkakunta: Sastamala
Re: Kalaruokia jouluksi
Sinäpäs se näpsäkkä olet. D Mulle ei ees tullu miäleen. Mutt nyt on ja pysyy!!!
Minäpä se kuulee kiitän kovasti.
- murmeli
- Tonttuoppilas
- Viestit: 96
- Liittynyt: 29 Loka 2007, 22:11
- Paikkakunta: Keski-Uusimaa
Re: Mitä jouluista kylmäsavulohesta??! Apua!
Eilen söin taivaallisen hyvää lohimoussea, joten tulisko kylmäsavulohesta jotain sellasta? Ohjetta en tiedä, mutta eiköhän noita netistä löytyis...
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Tykkään kovasti laitella kalaruokiakin jouluksi. Päälimmäisenä mielessä on ehdottomasti kylmäsavulohirulla, joka on yksinkertaisuudessaan suurinta herkkua, ja sitä taitaa mennä joulupöydässä eniten kaupaksi
Kuten muissakin lohirullissa, laitetaan kylmäsavulohi tuorekelmun päälle levyksi. Sekoitan ruohosipulituorejuustoon chilikastiketta ja punasipulia erittäin hienoksi hakattuna. Rullalle ja kylmään, tarjoiluun sitten leikataan.
Tänä jouluna ajattelin koettaa ainakin kahta itselleni uutta kalaruokaa joulupöytään tehdä, nimittäin kermaisia piparjuurisilakoita ja lohitäytteisiä kananmunanpuolikkaita. Ja näköjään heti unohdan, saunapalalla tarjoilen lohisnapseja.
Silakoiden mausteliemeen tulee; vettä, väkiviinaetikkaa, karkeaa suolaa ja sokeria, marinadiin tulee ranskankermaa, valkoviinietikkaa, raastettua piparjuurta ja Dijon-sinappia.
Lohitäytteeseen kananmunille tulee kylmäsavulohta, punasipulia, kapriksia, ruohosipulia, sitruunamehua, majoneesia ja mustapippuria.
Kuollaksenikaan en nyt muista, minne olen lohisnapsien "ohjeen" kadottanut, mutta niihin tulee erinäisiä aineksia kerroksittain koottuna.
Sanomattakin lienee selvää, että rakastan kylmäsavulohta jouluna -ja muulloinkin
Kuten muissakin lohirullissa, laitetaan kylmäsavulohi tuorekelmun päälle levyksi. Sekoitan ruohosipulituorejuustoon chilikastiketta ja punasipulia erittäin hienoksi hakattuna. Rullalle ja kylmään, tarjoiluun sitten leikataan.
Tänä jouluna ajattelin koettaa ainakin kahta itselleni uutta kalaruokaa joulupöytään tehdä, nimittäin kermaisia piparjuurisilakoita ja lohitäytteisiä kananmunanpuolikkaita. Ja näköjään heti unohdan, saunapalalla tarjoilen lohisnapseja.
Silakoiden mausteliemeen tulee; vettä, väkiviinaetikkaa, karkeaa suolaa ja sokeria, marinadiin tulee ranskankermaa, valkoviinietikkaa, raastettua piparjuurta ja Dijon-sinappia.
Lohitäytteeseen kananmunille tulee kylmäsavulohta, punasipulia, kapriksia, ruohosipulia, sitruunamehua, majoneesia ja mustapippuria.
Kuollaksenikaan en nyt muista, minne olen lohisnapsien "ohjeen" kadottanut, mutta niihin tulee erinäisiä aineksia kerroksittain koottuna.
Sanomattakin lienee selvää, että rakastan kylmäsavulohta jouluna -ja muulloinkin
- nonna
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2757
- Liittynyt: 23 Loka 2007, 12:47
- Paikkakunta: Hämeenlinna
Re: Kalaruokia jouluksi
Sillikaviaari ja saaristolaisleipä.
Ehdoton jouluherkku. Tätä voi aattoyönä käydä hakemassa jääkaapista huikopalaksi, kun lahjakirjaa lukiessa on tullut pikkusuolasennälkä.
Ehdoton jouluherkku. Tätä voi aattoyönä käydä hakemassa jääkaapista huikopalaksi, kun lahjakirjaa lukiessa on tullut pikkusuolasennälkä.
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Murmeli muuten tuolla aiemmin oli kysellyt kylmäsavulohimoussen ohjetta... Noh, en tiedä täyttääkö tämä moussen määrityksiä, mutta tällaista minä olen tehnyt:
Tarvikkeet:
150-200 grammaa kylmäsavulohta
2 pienehköä punasipulia
2 kananmunaa
1 rasia lohituorejuustoa
½ rasiaa sulatejuustoa
kulho, leikkuulauta, veitsi, kattila ja sauvasekoitin
Hienonna kylmäsavulohi pieniksi palasiksi. Silppua punasipuli mahdollisimman pieniksi. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki yhteen, lisää lohituorejuusto ja sulatejuustoa. Anna maustua ja "pehmetä" jääkaapissa pari tuntia. Aja seos tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja nauti
Tämä oli ikäänkuin pelastukseni keväällä, kun en voinut syödä mitään kiinteää. Ihanaa herkkua
Tarvikkeet:
150-200 grammaa kylmäsavulohta
2 pienehköä punasipulia
2 kananmunaa
1 rasia lohituorejuustoa
½ rasiaa sulatejuustoa
kulho, leikkuulauta, veitsi, kattila ja sauvasekoitin
Hienonna kylmäsavulohi pieniksi palasiksi. Silppua punasipuli mahdollisimman pieniksi. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki yhteen, lisää lohituorejuusto ja sulatejuustoa. Anna maustua ja "pehmetä" jääkaapissa pari tuntia. Aja seos tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja nauti
Tämä oli ikäänkuin pelastukseni keväällä, kun en voinut syödä mitään kiinteää. Ihanaa herkkua
-
- Yli-Tonttu
- Viestit: 616
- Liittynyt: 24 Elo 2008, 17:03
- Paikkakunta: Uusimaa
Re: Kalaruokia jouluksi
Tulevana jouluna Pipsa-poro joutuu varmasti miettimään, mitä ehtii tehdä jouluruoaksi, minkä joutuu hankkimaan valmiina. Ajattelin poikkeuksellisesti tehdä uunilohta smetanakastikkeessa, jämistä voisi tehdä lohitahnaa vaikka tapaninpäiväksi perunoiden kanssa tai leivän päälle. Tai sitten pasta-lohisalaattia tai muuta lohikalasalaattia.
- pk63
- Tonttuoppilas
- Viestit: 103
- Liittynyt: 25 Syys 2008, 10:49
- Paikkakunta: Sastamala
Re: Kalaruokia jouluksi
Toivekoti & puutarhalehdessä on ohje puolukkasilliin. Raakasokeri täytyy vielä hakea, sit voi testata ohjeen.
Ohje helppo ja kuvassa ainakin näpäkän näköstä. Jospa siitä sais uuden hittituotteen.
Ohje helppo ja kuvassa ainakin näpäkän näköstä. Jospa siitä sais uuden hittituotteen.
-
- Tonttuoppilas
- Viestit: 10
- Liittynyt: 04 Loka 2011, 16:01
- Paikkakunta: Etelä-Suomi
Re: Kalaruokia jouluksi
Tässä olisi Lämminsavulohimoussen ohje:
600gr. lämminsavulohifilettä perattuna
1/4tl valkopippuria
1/2-1 dl kalalientä
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa tai ranskankermaa
(sitruunamehua)
(suolaa)
Ainekset sekoitetaan monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa ja joukkoon kaadetaan kalaliemi johon liivatelehdet on sulatettu.
Seos laitetaan vuokaan ja annetaan jähmettyä kylmässä.
Ohje on napattu Saarioisten kartanon emännältä. Ohje löytyy myös Ylen Elävästä arkistosta tv-ohjelmasta.
600gr. lämminsavulohifilettä perattuna
1/4tl valkopippuria
1/2-1 dl kalalientä
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa tai ranskankermaa
(sitruunamehua)
(suolaa)
Ainekset sekoitetaan monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa ja joukkoon kaadetaan kalaliemi johon liivatelehdet on sulatettu.
Seos laitetaan vuokaan ja annetaan jähmettyä kylmässä.
Ohje on napattu Saarioisten kartanon emännältä. Ohje löytyy myös Ylen Elävästä arkistosta tv-ohjelmasta.
-
- Yli-Tonttu
- Viestit: 738
- Liittynyt: 21 Syys 2010, 15:01
- Paikkakunta: Keski-Suomi
Re: Kalaruokia jouluksi
Meidän joulupöytään tuli muutama vuosi sitten jäädäkseen herkkukurkkulohimousse (ohje Vilijaanan rakkaudesta ruokaan-blogi):
Herkkukurkku-lohimousse
4 herkkukurkkua(keskikokoa)
150 g kylmäsavulohta(tai graavisuolattua)
valkosipulia oman maun mukaan
1 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunapippuria
3 rkl hienonnettua tilliä
2 dl kermaa vaahdotettuna
8 liivatelehteä
2 rkl vettä
Laita ensin liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi.Leikkaa kurkut ja lohi pieniksi kuutioiksi.Puserra joukkoon valkosipulia.Lisää seokseen kaikki muut aineet.Liuota liivatteet tilkkaan vettä ja jäähdytä hetki.Lisää lohiseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.Lisää lopuksi kevyesti nostellen vaahdotettu kerma!!Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun rengasvuokaan ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään!Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille.Koristele lohiviipaleilla ja tillillä!!Tarjoa Joulun kalapöydässä!
Samoin kävi mätimousselle, jota tein ensimmäisen kerran jokunen vuosi sitten. Ohje on yhteishyväsn ruokaliitteestä:
Mätimousse:
4 annosta
150 g mätiä (esim. kirjolohen)
1 pieni punasipuli
0,5 ruukkua ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl vispikermaa
120 g smetanaa
0,25 tl sitruunapippuria
1 tl sitruunamehua
Sulata ja valuta mäti. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna ruohosipuli. Keitä kananmuna kovaksi kiehuvassa vedessä, kuori ja soseuta se haarukalla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään.
Tälle vuodelle bongailin vanhoja lehtiä selaillessa Kanelisillin ohjeen ja se taitaa mennä kokeiluun.
Kanelisilli (Kodin kuvalehti 24/2010)
2 n. 600-700 grammaista kevytsuolattua sillifileetä
1-2 punasipulia
Liemi:
8dl vettä
3 kanelitankoa
10-20 kokonaista maustepippuria
Lisäksi
5dl sokeria
2dl väkiviinaetikkaa
1tl jauhettua neilikkaa
Mittaa liemiaineet kattilaan ja keitä kannen alla puolisen tuntia. Nosta kattila liedeltä ja lisää sekaan sokeri, etikka ja neilikka. Sekoita hyvin ja jäähdytä. Leikkaa sillifileet sentin viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli(t) ohuiksi viipaleiksi. Laita silliviipaleet purkkiin kerroksittain punasipuliviipaleiden kanssa. Sekoita jäähtynyt liemi hyvin ja kaada liemi purkkiin sillin päälle. Sulje kansi tiivisti ja anna sillin maustua jääkaapissa 5-6 päivää.
Herkkukurkku-lohimousse
4 herkkukurkkua(keskikokoa)
150 g kylmäsavulohta(tai graavisuolattua)
valkosipulia oman maun mukaan
1 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunapippuria
3 rkl hienonnettua tilliä
2 dl kermaa vaahdotettuna
8 liivatelehteä
2 rkl vettä
Laita ensin liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi.Leikkaa kurkut ja lohi pieniksi kuutioiksi.Puserra joukkoon valkosipulia.Lisää seokseen kaikki muut aineet.Liuota liivatteet tilkkaan vettä ja jäähdytä hetki.Lisää lohiseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.Lisää lopuksi kevyesti nostellen vaahdotettu kerma!!Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun rengasvuokaan ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään!Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille.Koristele lohiviipaleilla ja tillillä!!Tarjoa Joulun kalapöydässä!
Samoin kävi mätimousselle, jota tein ensimmäisen kerran jokunen vuosi sitten. Ohje on yhteishyväsn ruokaliitteestä:
Mätimousse:
4 annosta
150 g mätiä (esim. kirjolohen)
1 pieni punasipuli
0,5 ruukkua ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl vispikermaa
120 g smetanaa
0,25 tl sitruunapippuria
1 tl sitruunamehua
Sulata ja valuta mäti. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna ruohosipuli. Keitä kananmuna kovaksi kiehuvassa vedessä, kuori ja soseuta se haarukalla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään.
Tälle vuodelle bongailin vanhoja lehtiä selaillessa Kanelisillin ohjeen ja se taitaa mennä kokeiluun.
Kanelisilli (Kodin kuvalehti 24/2010)
2 n. 600-700 grammaista kevytsuolattua sillifileetä
1-2 punasipulia
Liemi:
8dl vettä
3 kanelitankoa
10-20 kokonaista maustepippuria
Lisäksi
5dl sokeria
2dl väkiviinaetikkaa
1tl jauhettua neilikkaa
Mittaa liemiaineet kattilaan ja keitä kannen alla puolisen tuntia. Nosta kattila liedeltä ja lisää sekaan sokeri, etikka ja neilikka. Sekoita hyvin ja jäähdytä. Leikkaa sillifileet sentin viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli(t) ohuiksi viipaleiksi. Laita silliviipaleet purkkiin kerroksittain punasipuliviipaleiden kanssa. Sekoita jäähtynyt liemi hyvin ja kaada liemi purkkiin sillin päälle. Sulje kansi tiivisti ja anna sillin maustua jääkaapissa 5-6 päivää.
-
- Tonttu
- Viestit: 237
- Liittynyt: 15 Loka 2011, 17:54
Re: Kalaruokia jouluksi
Kylmäsavulohesta tehdään meillä aina jouluksi lohirullia ja moussea.. Molemmat taivaallisen hyviä. Oikeastaan minun lempiruokaani jouluna, vaikka ei varsinaista jouluruokaa olekkaan
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa