Kalaruokia jouluksi
- TULE JOULU KULTAINEN
- Vanhempi Tonttu
- Viestit: 497
- Liittynyt: 15 Syys 2007, 23:51
Re: Kalaruokia jouluksi
Mites näitten kalaruokien säilyvyys. Esim nuo kylmäsavulohirullat, jos aattoaamuna ottaa pakastimesta leikattavaksi, niin kuinka monta päivää niitä vielä voi syödä?
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Minun mielestä säilötty kala on kestävä ruoka silloin, kun kylmäketju on toiminut hyvin. Eli kyllä meillä ainakin syödään aatonaattona laiteltuja lohirullia vielä tapaninpäivänä tai jopa 27. päivänä. Kaikki eivät tietenkään käy välillä pöydässä, vaan odottavat jääkaapissa.
Erikseen ole asiaan perehtynyt, mutta ei meillä ole koskaan vielä joulun jälkeen oltu sellaisessa mahataudissa joka ruoasta johtuisi
Erikseen ole asiaan perehtynyt, mutta ei meillä ole koskaan vielä joulun jälkeen oltu sellaisessa mahataudissa joka ruoasta johtuisi
- nonna
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2757
- Liittynyt: 23 Loka 2007, 12:47
- Paikkakunta: Hämeenlinna
Re: Kalaruokia jouluksi
^Meillä tuota kylmäsavurullaa leikataan tarjolle vain sen verran, mitä yhdellä ruokailukerralla menee ja loppurulla laitetaan nopeasti takaisin pakkaseen.
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Meillä rullat eivät ole missään vaiheessa pakastimessa, mutta ehkä voisi sitä tänä vuonna koettaa. Saisi ehkä vähän siistimmät niistä
- Joulutähti
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2627
- Liittynyt: 24 Elo 2007, 07:06
Re: Kalaruokia jouluksi
^Kyllä ne kannattaa käyttää ainakin vähän kohmettumassa pakkasessa, jotta saa leikattua nätimmin. Mun ohjeessa taidettiin ihan mainita, että pakkasen kautta tarjolle :)
- athella
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2134
- Liittynyt: 04 Heinä 2009, 15:43
- Paikkakunta: Järvenpää
Re: Kalaruokia jouluksi
Joulutähden lohirullaohje kuulosti todella hyvältä. Taidan tehdä noita itsenäisyyspäiväksi.
Äiti on nyt muutamana vuotena tehnyt joulupyötään jääkellarilohta, joka tarjoillaan sinappimajoneesin kanssa. Yleensäkin itsesuolattu kala on hyvää, mutta tämä on aivan mahtavan makuista. Ohje ruokala.netistä:
Jääkellarilohi
1-2 kg lohta
Liemi
2 l vettä
200 g merisuolaa
80-100 g sokeria
1 tl kuminaa
5-6 maustepippuria
tillinvarsia
Sinappimajoneesi
1 dl majoneesi
1 rkl makeahkoa sinappia
tillisilppua
Jääkellarilohi
Nypi lohesta selkäruodot pois. Valmista liemi kiehauttamalla vesi, suola, sokeri ja mausteet. Jäähdytä liemi.
Pane kala, liemi ja tillinvarret astiaan ja aseta jotain painoksi lohen päälle. Tärkeää on, että lohi on kokonaan suolavedessä. Pane kala kylmään (nolla asteiseen) jääkaapiin vähintään 4 päiväksi. Leikkaa sen jälkeen lohesta vajaan sentin paksuisia siivuja, jotka voit tarjota vaikka Rostenin mainion Jurmo-leivän ja sinappimajoneesin kanssa.
Sinappimajoneesi
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile jääkellarinlohen kanssa.
Äiti on nyt muutamana vuotena tehnyt joulupyötään jääkellarilohta, joka tarjoillaan sinappimajoneesin kanssa. Yleensäkin itsesuolattu kala on hyvää, mutta tämä on aivan mahtavan makuista. Ohje ruokala.netistä:
Jääkellarilohi
1-2 kg lohta
Liemi
2 l vettä
200 g merisuolaa
80-100 g sokeria
1 tl kuminaa
5-6 maustepippuria
tillinvarsia
Sinappimajoneesi
1 dl majoneesi
1 rkl makeahkoa sinappia
tillisilppua
Jääkellarilohi
Nypi lohesta selkäruodot pois. Valmista liemi kiehauttamalla vesi, suola, sokeri ja mausteet. Jäähdytä liemi.
Pane kala, liemi ja tillinvarret astiaan ja aseta jotain painoksi lohen päälle. Tärkeää on, että lohi on kokonaan suolavedessä. Pane kala kylmään (nolla asteiseen) jääkaapiin vähintään 4 päiväksi. Leikkaa sen jälkeen lohesta vajaan sentin paksuisia siivuja, jotka voit tarjota vaikka Rostenin mainion Jurmo-leivän ja sinappimajoneesin kanssa.
Sinappimajoneesi
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile jääkellarinlohen kanssa.
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Ei mulla ole koskaan mitään ohjeita ollut niihin lohirulliin, ja toisekseen se on vain esteettinen juttu se pakastus, käsittääkseni se ei oleellisesti vaikuta muuhun
- Joulutähti
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2627
- Liittynyt: 24 Elo 2007, 07:06
Re: Kalaruokia jouluksi
Juu, eihän sillä muuta virkaa ole. Ja aina pitäisi muistaa ottaa ajoissa pois sieltä pakkasesta että ehtivät pehmetä ennen tarjoilua, terveisin nimim. Muutaman kerran jäistä lohirullaa pureksinut
- Anewielh
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 5163
- Liittynyt: 10 Huhti 2010, 19:13
- Viesti:
Re: Kalaruokia jouluksi
Menneenä jouluna meidän joulupöydästä löytyi graavilohta, kylmäsavulohirullia, kermaviilisilakoita ja mustaherukkasilliä. Kermaviilisilakat olivat niin hyviä, että ehdottomasti niitä tehdään ensi joulunakin. Mustaherukkasillikin oli todella hyvää, mutta voi olla että jotain muuta silliä kokeillaan ensi jouluna. Graavilohesta nyt puhuttiin, että ehkä se väistyy pikkujouluruoaksi varsinaisen jouluruoan sijaan. Kylmäsavulohi kun on ajanut niin kovalla vauhdilla sen edelle.
Lämminsavulohimoussea oli tarkoitus kokeilla nyt jouluna, mutta jäi tällä kertaa kokeilematta. Ensi jouluna ehkä sitäkin sitten!
Lämminsavulohimoussea oli tarkoitus kokeilla nyt jouluna, mutta jäi tällä kertaa kokeilematta. Ensi jouluna ehkä sitäkin sitten!
- Joulutähti
- Joulupukin aputonttu
- Viestit: 2627
- Liittynyt: 24 Elo 2007, 07:06
Re: Kalaruokia jouluksi
Tänä jouluna kokeilin Kotivinkin jouluherkut 2008 -lehdessä olluttu Savulohipateeta. Tykkäsin! Simppelit ainekset ja helppo valmistaa. Tätä olisi myös helppo tuunata. Alla ohje, jos jotakin kiinnostaa, eikä ko. lehteä kokoelmista löydy:
SAVULOHIPATEE
4 annosta
500g savustettua kirjolohta
pieni nippu ruohosipulia
2 tl sitruunamehua
1 tl kuivattua tilliä
mustapippuria rouhittuna
2 dl smetanaa
200 g kylmäsavulohta
1. Poista savulohesta ruodot ja nahka. Jauha lohi massaksi monitoimikoneella.
2. Silppua ruohosipuli. Jätä osa ruohosipulisilpusta koristeeksi.
3. Sekoita sitruunamehu ja mausteet smetanaan ja laita smetanaseos kalan joukkoon.
4. Asettele kylmäsavulohiviipaleet limittäin folion päälle suorakaiteen malliseksi matoksi. Laita lohiseos maton toiseen päähän ja kieritä tiukaksi rullaksi (ei "kääretortuksi", vaan siten, että lohimassa on päällystetty kylmäsavulohella). Laita folio tiiviisti lohikäärön ympärille, sulje päät.
5. Kypsennä lohirullaa uunin keskiritilätasolla 150 asteessa ritilän päällä 30 minuuttia. Anna pateen jäähtyä folion sisällä.
6. Koristele pateerulla ruohosipulilla.
SAVULOHIPATEE
4 annosta
500g savustettua kirjolohta
pieni nippu ruohosipulia
2 tl sitruunamehua
1 tl kuivattua tilliä
mustapippuria rouhittuna
2 dl smetanaa
200 g kylmäsavulohta
1. Poista savulohesta ruodot ja nahka. Jauha lohi massaksi monitoimikoneella.
2. Silppua ruohosipuli. Jätä osa ruohosipulisilpusta koristeeksi.
3. Sekoita sitruunamehu ja mausteet smetanaan ja laita smetanaseos kalan joukkoon.
4. Asettele kylmäsavulohiviipaleet limittäin folion päälle suorakaiteen malliseksi matoksi. Laita lohiseos maton toiseen päähän ja kieritä tiukaksi rullaksi (ei "kääretortuksi", vaan siten, että lohimassa on päällystetty kylmäsavulohella). Laita folio tiiviisti lohikäärön ympärille, sulje päät.
5. Kypsennä lohirullaa uunin keskiritilätasolla 150 asteessa ritilän päällä 30 minuuttia. Anna pateen jäähtyä folion sisällä.
6. Koristele pateerulla ruohosipulilla.
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 31 vierailijaa