Joulun perinteet maailmalla: Kulttuurien kirjo ja juhlan erityispiirteet
Tässä artikkelissa tutkimme joulun perinteitä eri puolilla maailmaa ja tarkastelemme sitä, kuinka eri kulttuurit viettävät tätä juhlaa omilla ainutlaatuisilla tavoillaan. Tulemme tutustumaan muun muassa suomalaiseen, saksalaiseen, meksikolaiseen, japanilaiseen ja australialaiseen joulunviettoon, jotka tarjoavat rikkaan kuvan siitä, kuinka samaa juhlaa voidaan juhlistaa niin monella eri tavalla.
Joulu Suomessa
Suomessa joulu on yksi tärkeimmistä juhlapyhistä. Se alkaa ensimmäisenä adventtina ja päättyy loppiaiseen. Suomalaisille joulu on perhejuhla, joka tuo yhteen sukupolvet ja suvut. Koristeluun, jouluruokiin ja lahjoihin kiinnitetään huomiota, ja monissa perheissä vierailu joulusaunassa kuuluu perinteisiin.
Perinteisiin kuuluu myös joulupukin vierailu. Joulupukki on perinteisesti kotoisin Suomen Lapista, Korvatunturilta. Jouluaattona lapset saavat jännittää joulupukin vierailua ja lahjojen jakamista. Joulupukki on usein ollut lasten silmissä hieman pelottava, mutta samalla jännittävä ja odotettu hahmo.
Joulu Saksassa
Saksassa joulua juhlistetaan suurin piirtein samaan tapaan kuin Suomessakin, mutta sillä on omat erityispiirteensä. Erityisen tunnettu on adventtiajan Weihnachtsmarkt, joulutori, jossa myydään joulukoristeita, lahjoja ja perinteisiä jouluherkkuja kuten glühweinia eli maustettua punaviiniä ja lebkuchenia, mausteista piparkakkua.
Jouluaattona saksalaiset perheet kokoontuvat yleensä syömään perinteistä jouluruokaa, joka voi olla esimerkiksi kinkkua, kalkkunaa tai kaloja. Lahjat jaetaan aattoillan jälkeen, ja usein on tapana käydä joulukirkossa. Joulupäivänä perheet kokoontuvat usein yhteen nauttimaan yhteistä ateriaa.
Joulu Meksikossa
Meksikossa joulunvietto alkaa 16. joulukuuta Las Posadas -juhlalla, joka kestää yhdeksän päivää. Se muistuttaa Mariaa ja Joosefia etsimässä suojapaikkaa ennen Jeesuksen syntymää. Tänä aikana lapset kulkevat talosta taloon laulaen ja pyytäen “posadaa” eli majapaikkaa.
Joulupäivä on Meksikossa perinteisesti rauhallinen päivä, jolloin perheet viettävät aikaa yhdessä. Lahjat jaetaan usein vasta tammikuun 6. päivänä, jolloin vietetään loppiasta, “Día de los Reyes Magos”. Tänä päivänä lapset saavat lahjoja “itämaan tietäjiltä”, ei joulupukilta.
Joulu Japanissa
Japanissa joulu ei ole virallinen juhlapyhä, mutta sitä vietetään kaupallisena ja romanttisena juhlana. Perinteiset joulukoristeet, kuten joulukuuset ja valot, ovat yleisiä. Jouluaatto on usein pariskuntien juhla, jolloin he menevät ulos syömään tai vaihtavat lahjoja.
Eräs ainutlaatuinen japanilainen jouluperinne on syödä jouluaattona KFC:n kanaa. Tämä erikoinen perinne juontaa juurensa 1970-luvulle, jolloin KFC lanseerasi menestyksekkään “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky for Christmas!) -mainoskampanjan.
Joulu Australiassa
Australiassa joulu osuu keskelle kesää, joten sen vietto poikkeaa monista muista maista. Monet australialaiset viettävät joulupäivää ulkona piknikillä, rannalla tai uima-altaalla. Joulupäivän lounas saattaa olla perinteinen brittiläinen jouluruoka, mutta yhtä lailla se voi olla grilliruokaa tai mereneläviä.
Joululahjat ovat Australiassakin tärkeä osa juhlaa. Lahjojen jako tapahtuu jouluaamuna, ja monet lapset uskovat lahjojen tuojaksi Joulupukin. Joulupukki saapuu usein “joululohikäärmeellä”, koska perinteiset porot eivät pystyisi kestämään Australian kuumia kesäsäitä.
Joulu Italiassa
Italiassa joulunvietto alkaa 8. joulukuuta, kun perheet koristavat kotinsa ja joulukuusensa. Italialaisessa jouluperinteessä korostuu perhe, yhdessäolo ja herkullinen ruoka. Erityisen tunnettu on “La Vigilia”, jouluaaton kala-ateria, joka koostuu usein seitsemästä erilaisesta kalaruoasta.
Italiassa “Babbo Natale”, joulupukki, tuo lahjoja lapsille, mutta myös “La Befana”, hyväntahtoinen noita, joka tuo lahjoja loppiaisena 6. tammikuuta. La Befanan uskotaan liittyvän kristillisen ja pakanallisen perinteen yhdistymiseen.
Joulu Filippiineillä
Filippiineillä joulunvietto alkaa jo syyskuussa, ja maa on tunnettu maailman pisimmästä joulukaudesta. Joulukoristeet ilmestyvät kauppoihin ja koteihin, ja joululaulut täyttävät ilman. “Simbang Gabi”, eli sarja yhdeksän peräkkäisen aamun messuja, alkaa 16. joulukuuta ja huipentuu jouluaattoon.
Jouluaattona perheet kokoontuvat yhteiselle aterialle, “Noche Buena”, joka pidetään keskiyöllä. Aterian jälkeen avataan lahjat. Filippiineillä lahjojen antaminen ei rajoitu vain perheeseen, vaan lahjoja annetaan myös ystäville, työtovereille ja jopa ohikulkijoille.
Joulu Ranskassa
Ranskassa joulua vietetään perinteisesti perheen parissa. Jouluaattona pidetään suuri ateria, “le Réveillon”, joka voi kestää useita tunteja. Ateriaan kuuluu usein erilaisia mereneläviä, hanhenmaksaa ja erilaisia juustoja.
Ranskassa on monia paikallisia jouluperinteitä. Esimerkiksi Alsacessa, Strasbourgissa, pidetään kuuluisa joulutori, joka on yksi Euroopan vanhimmista. Provencessa on tapana asettaa “santonit”, pienet savesta tehdyt hahmot, esittämään Jeesuksen syntymänäytelmää.
Joulu Islannissa
Islannissa joulunviettoon kuuluu erityinen perinne, “Jólabókaflóð” eli “joulukirjatulva”. Tämä perinne juontaa juurensa toisen maailmansodan aikaan, jolloin paperi oli yksi harvoista tuotteista, jota ei ollut pulaa. Niinpä kirjat ovat olleet suosittu joululahja.
Islannin jouluperinteisiin kuuluu myös 13 “joulupoikaa”, jotka saapuvat yksi kerrallaan 13 päivää ennen joulua ja jättävät lahjoja lasten kenkiin. Joulupojat ovat alun perin olleet hieman pelottavia hahmoja, mutta nykyään he ovat enemmän ilkikurisia kuin pelottavia.
Joulu Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa joulunvietto alkaa kiitospäivän jälkeen marraskuun lopulla. Kaupat, kodit ja kadut koristellaan valoilla, joulukuusilla ja muilla koristeilla. Monet amerikkalaiset lähettävät joulukortteja ystäville ja sukulaisille, ja laulavat joululauluja.
Jouluaattona lapset jättävät maitoa ja keksejä Joulupukille, ja usein myös porkkanoita hänen poroilleen. Lahjat jaetaan joko jouluaattona tai joulupäivän aamuna. Joulupäivänä perheet kokoontuvat usein yhteiselle aterialle, johon kuuluu usein kalkkunaa, kinkkua tai muita herkkuja.
Yhteenveto
Vaikka joulua juhlitaan monilla eri tavoilla ympäri maailmaa, sen ytimessä on usein perhe, yhteisöllisyys ja anteliaisuus. Juhlan yksityiskohdat – olipa kyseessä sitten Suomen joulupukki, Japanin KFC:n kana, Islannin “joulukirjatulva” tai Filippiinien pitkä joulukausi – heijastavat kunkin maan ainutlaatuista kulttuuria ja perinteitä. Yhteistä on kuitenkin joulun ilo ja lämmin tunnelma, joka yhdistää ihmisiä kaikkialla maailmassa.
[…] Pikkujoulut ovat suosittu perinne monissa maissa, erityisesti Pohjoismaissa. Ne tarjoavat mahdollisuuden rentoutua, juhlia yhdessä kollegoiden, ystävien tai perheen kanssa ja valmistautua tulevaan joulun aikaan. Pikkujoulut ovat erinomainen tilaisuus myös verkostoitua ja parantaa tiimihenkeä, erityisesti työpaikoilla. […]