Seuraavaan jouluun lähes vuosi aikaa
Joulu 2021 on vietetty ja vähitellen myös joulun välipäivät loppuvat ja koittaa Uusi Vuosi, sekä Loppiainen, mutta koska on joulun purkamisen aika? Eri kodeissa on joulua vietetty eri tavoin ja toisissa joulun purkaminen käy minuuteissa, kun taasen toisissa ei päiväkään ole välttämättä riittävä. Miten teillä? Ja osallistuuko kaikki talouden henkilöt purkamiseen, vai onko purkaminen yhden henkilön vastuulla ja tavaroiden palauttaminen oikeille paikoille varastoon?
Muuten suomalaisten joulunvietto on mennyt pitkälti vanhan kaavan mukaan joulukalentereineen, lahjoineen jouluaattona ja joulun ajan syömisineen. Meillä oli tälläkin sivustolla hankittuna erillinen joulukalenteri sovellus, mutta se ei jostain syystä toiminutkaan eikä sen toimittajaa saatu kiinni, joten joulukalenteria ei sillä tavalla sitten tullut jouluksi 2021, mutta 2022 palataan sen pariin sitten erilailla toteutettuna.
Uuden Vuoden lahjat
Nyt onkin aika miettiä mitä sille omalle läheiselle tai perheen jäsenille voisi ostaa Uudeksi Vuodeksi? Kyllä, Uuden Vuoden lahjat ovat jo vuosia olleet arkea monissa perheissä, ja siinä missä jouluna muisteltiin menneitä, niin Uuden Vuoden vietossa katsotaan tulevaisuuteen ja lahjat usein ovat myös aivan erilaisia. Esimerkiksi nikotiinipussit ovat tänä vuonna yksi suosikki, sillä niiden avulla voi tupakoitsija päästä helpommin eroon tupakanpoltosta. Muutenkin oma tervys ja läheisten terveys ovat etusijalla monien lahja-ajatuksissa ja lahjat liittyvät helposti siihen asiaan. Voidaan ostaa esimerkiksi samanlaiset ulkoiluvarusteet ja lähteä lenkille kuin kaksi marjaa.
Joulun ja Uuden Vuoden lahjat ovat monesti todella henkilökohtaisia, eikä lahjoiksi kelpaa aivan mikä tahansa. Kyse ei välttämättä todellakaan ole lahjan arvosta, vaan siitä että se oikeasti sopii lahjan saajalle ja kuvastaa vähintäänkin lahjan saajaa, tai lahjan antajan ja saajan välistä yhteyttä. Esimerkiksi omalle rakkaalle Uutena Vuonna hankittu kaunis koru on hyvä esimerkki sellaisesta lahjasta.
Uuden Vuoden lupaukset
Uutena Vuonna ei yleensä anneta lahjoja oman kodin tai oman rakkaan lisäksi muille, eli se tehtiin joulunaikaan. Uusi Vuosi on monelle uuden alkamisen aikaa, silloin tehdään myös erilaisia uuden vuoden lupauksia. Uuden vuoden päätös on perinne, joka on yleisimpiä länsimaissa, mutta löytyy myös itämaasta, jossa henkilö päättää jatkaa hyviä käytäntöjä, muuttaa ei-toivottuja piirteitä tai käyttäytymistä, saavuttaa henkilökohtaisen tavoitteen tai muuten parantaa elämänsä. Muutama vuosi sitten suomalaisilta kyseltiin heidän Uuden Vuoden lupauksiaan ja monissa niisä oli nimenomaan lupauksia parantaa omaa kuntoaan ja omia ruokailutottumuksia. Myös oman perheen ja ystävien huomioimiset olivat mukana lupauksissa sekä alkoholin että tupakoinnin vähentäminen.
Joulun purkamisesta
Monet aloittavat oman joulun purkamisensa kuusesta. Oli se kuusi sitten oikea kuusi tai muovikuusi, on sen purkamisessa omat tapansa ja oma rytminsä, alkaen niistä kaikista joulukuusenkoristeista, mitä kuuseen on aseteltu. Ja täytyyhän ne koristeet myös palauttaa paikoilleen joulutavaroiden varastoon, josta ne ovat sitten taas helposti löydettävissä ensi jouluna. Jos puhutaan oikean kuusen ulosviemisestä, niin keskimääräinen joulukuusen maksimiaika sisällä lienee noin kuukausi.
Tammikuun 13.päivä oli Nuutinpäivä on monien kalenterissa se päivä, kun joulu puretaan pakettiin. Nuutinpäivän perinteiseen ovat myös kuuluneet nuutipukit, jotka ovat kiertäneet talosta toiseen esiintymässä. Tästä kaikesta on myös suomalainen sananlasku: Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi. Nuutinpäivän vietto muistuttaa hyvinkin paljon pääsiäisen virpomista kaikkine esiintymisineen ja palkkioineen. Nuutinpäivä tuli Suomeen 1708 ja se päättää 20 päivää kestävän joulurauhan. Nuutinpäivä oli aiemmin viikkoa aikaisemmin, Aikaisemmin, vuoteen 1708 saakka, Nuutinpäivä oli kalenterissa loppiaisen jälkeisenä päivänä, 7.1. Nimi Nuutinpäivä juontaa juurensa vuonna 1131 surmatusta tanskalaisesta Knut-pyhimyksestä. Aikoinaan Nuutinpäivänä kiertävät esiintyjät eivät olleet lapsia: Nuutinpäivänä on tavattu syödä viimeiset jouluruoat ja kiertää joukolla kylillä tyhjentämässä oluttynnyreitä. Hassunkurisesti ”nuuttipukeiksi”, ”morsiamiksi” tai ”muoreiksi” naamioituneet nuoret ja aikuiset kiertelivät talosta taloon pyytämässä oluenloppuja. Miehet saattoivat pukeutua naisiksi ja naiset miehiksi. Ulkoasuun kuuluivat esimerkiksi olkilyhde, nurinpäin käännetty turkki, liina silmillä ja noetut tai naamioidut kasvot.
Nuutinpäivän jälkeen alkaa härkäviikot tai selkäviikot, aina laskiaiseen kestävä työntäyteinen arki. ”Knuutin kuppi, joulun loppu, sontarikko käteen, kaalikuppi eteen.”
Muuta luettavaa muualta
Oletko jo digitaalisen maailman käyttäjä?
Oletko jo siirtynyt nykyaikaan ja omistat jotain digitaalista? Löytyykö sinulta esimerkiksi kodista jo Elisa Viihde palvelu ja nettiliittymä viihteen seuraamista varten telkkarista? Nettiliittymiä löytyy muiltakin kuin Elisalta. DNA verkko on myös oiva ratkaisu päästä kodissa tai puhelimella internetin mielenkiintoiseen maailmaan.
Mikäli omistat liian vanhan puhelimen joka ei tue esimerkiksi 5G:tä, niin tutustu ihmeessä Gigantti puhelimet tarjontaan ja löydä itsellesi uusi mieluinen puhelin jo tänään. Uudella puhelimella onnistut vaikka missä nykyaikana, esimerkiksi Google Pay maksaminen onnistuu eri kaupoissa nopeasti ja vaivattomasti.
Perinteisestä rannekellosta löytyy nykyään myös digiä, sillä monet urheilijat, pyöräilijät, retkeilijät sekä juoksijat käyttävät suorituksissa älykelloja. Älykelloja alkaa olemaan markkinoilla paljon, mutta Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello on vahva monella tapaan. Kannattaa tutustua eri kelloihin myymälässä ennen ostoa, että siinä on kaikki jutut mitä tarvitset. Tutustu samalla myös Garmin inReach Messenger laitteeseen, jolla voi lähettää viestejä verkon ulkopuolelta.Oletko jo lukenut tubettajien tulot aiheita?