Kalat ja ne muut. Slurps. Niin herkkuja. Meillä on tuo kalapuoli muokkautunut vuosien saatossa ja sitä se tekee edelleen. Jokunen vakijuttu on ja sit niitä uusia.
Graavilohi= Tätä menee. On vakio meidän joulupöydässä. Laitan kalan graavautumaan ja sit siivutus. Ja valtaosa pakkaseen sopivissa annoksissa. Ja aina voi sit ottaa kohtuullisen freesiä. Meillä kokeiltiin jääkellarin lohta, kun sitä monessa suunnassa kehuttiin. Meillä se ei ottanut paikkaa. Petyttiin.
Skagenrörä= Ja tähän settiin mätiä mukaan. Tästä mä oon koostanut oman version. Majoneesittoman.
Savulohi= Mies savustaa meillä lohet. Tästä on sit syöty sellaisenaan ja osaa on käytetty muissa joulun kaloissa toisinaan. Tämä pääsee nyt ehkä tauolle. Jouluna on paljon lohipitoista ja sitä on muutenkin meillä paljon arkena. Varsinkin, kun savustetaan usein.
Lohimousse= Ollut vakiona usemman vuoden. Herkkua.
Sorsapuiston silakat=Tämän löysin viime syksynä ja sitähän tehtiin koe-erä ennakkoon ja voi et oli hyvää. Jatkoon. Tätä todellakin tuleen taas. Tämä oli kiva löytö, koska meillä taisi oli likimain 10 vuotta sinappisilakat ja parit muut silakat poissa meidän joulupöydästä. Kyllä tekis mieli tehdä jo nyt heti.
Tonnikalatahna= Loistava vaihtoehto, joka maistuu monelle. Nopea tehdä ja tonnikalaa on kotona lähes aina purkissa. Lastenkin makuun. Kisailee paiaksta kalapullien kanssa.
Kalapullat= Keitettyinä ja jostain vaaleasta kalasta. Kevyempi versio (unohdetaan kermat). Taitaa upota aremmille kalansyöjille. Meillä on tästä testierä ja saattaa hyvinkin tulla korvaamaan jonkun.
Kampasimpukat= Paistettuina ei olisi lainkaan huono vaihtoehto. Mut nää on niitä hetkiä, kun ollaan kaksin. Tai ottaa ja paistaa, kun alkaa muut kalapuolesta olla lopussa. Tuoreena paistettu on parasta, mutta hätävarana menee pakasteesta otettu.
Silliä ja lipeäkalaa meillä ei ole. Ei maistu. Putkki silliä menee kerran kesässä uusiena perunoiden kanssa ja taas muistaa miksi ei ole omaan makuun. Lipeäkala nyt on…. Ei pysty ei.
Joulun taika, yhteinen aika. Se mieliin jää, ja läheiset nää.